TIA (Tineri in acţiune)

Luni, 30 iulie 2012 se inchide proiectul “Sa dam dovada ca se poate” al Asociatiei Sindrom Down Bacau, un program finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune, 1.1 Initiative ale Tinerilor.

Obiectivul general al proiectului este educatia non-formala si are ca fundament schimbarea de mentalitate si de atitudine in comunitate in ceea ce priveste persoanele cu sindrom Down, precum si responsabilizarea tinerilor. Ca obiective specifice s-au urmarit participarea activa si directa a grupului de initiativa la activitatile de formare si  fondraising create prin proiect, la  atelierul de creatie de la Centrul Educational “Our Kids”unde au avut ocazia sa-si exerseze talentele,  sa participe la evenimente  de sensibilizare si strangere de fonduri in comunitate organizate cu prilejul Zilei Internationale a Sindromului Down si a Pastelui, la o calatorie pe urma traditiilor olaritului alaturi de  50 de tineri si copii cu sindromul Down din judetul Bacau.Pe toata durata celor 6 luni s-a urmarit incurajarea schimbului de metode, tehnici si idei de realizare a obiectelor in atelierul de creatie, de dezvoltare a competentelor cheie a tinerilor, dezvoltarea personala si profesionala, promovarea incluziunii sociale si a cetateniei active in randul tinerilor. In ce priveste copiii si tinerii cu sindromul Down au beneficiat de incluziunea alaturi de grupul voluntarilor, de afectiunea acestora si sprijinul oferit, de aprecierea si intarirea pozitiva de care au atata nevoie.

Au fost implicati in proiect  alaturi de cei 10 tineri din grupul de initiative, peste 120 de copiii si tineri din comunitatatea Bacauana, din cadrul institutiilor si organizatiilor partenere: Liceul “Gh. Vranceanu” Bacau, Liceul “Grigore Cobalcescu” Moinesti, Liceul “Spiru Haret” Moinesti,  Universitatea “V. Alecsandri” Bacau, Palatul Copiilor, Artis Daio Club,Asociatia “Trebuie”, Bacau, Asociatia “Da mai departe” Bacau, Scoala cu clasele I-VIII Solont, Club Inner Wheel Bacau, Teatrul Municipal “Gh. Bacovia” s.a.

Prin activitatile desfasurate, prin impartasirea experientei dobandite in urma proiectului si antrenarea altor  tinerii in activitati, initiatorii au devenit agentii schimbarii pozitive in societate , au creat un cadru de exprimare a copiilor si tinerilor dornici sa se manifeste in mod pozitiv in activitati utile si creative si au initiat un proces de dezvoltare  a abilitatilor persoanelor cu sindrom Down folosind elemente de terapie ocupationala si terapie prin arta pentru ameliorarea situatiei acestora.

Ca valoare adaugata a proiectului putem aminti alaturi de activitatile de proiect planificate, ca minunatii nostri voluntari au participat la deschiderea camerei de stimulare senzoriala de la centrul Our Kids si au initiat propriul lor proiect de initiativa , ca grup informal, la care vor participa doi tineri cu sindromul Down in grupul de initiativa. Este vorba de proietul “Imbraca-te in tinerete”, proiect aprobat spre finantare de Comisia Europeana si care-si deschide activitatile din luna septembrie a acestui an.

Multumim cu acest prilej tinerilor inimosi care au gasit in noi o resursa demna de a fi investita cu timpul si atentia lor. Le dorim mult succes in implementarea  propriului proiect si sa-si croiasca viitorul frumos si liber  prin tinara asociatie “Youth Dreams”pe care urmeaza sa o infiinteze. Ei sunt o confirmare a faptului ca viitorul este al tinerilor si prin tineri, pentru o Romanie a tolerantei si incluziunii sociale, o Romanie construita pe  valori fundamentale de pace, liberate, dialog, solidaritate, egalitate si implicare.

http://sadamdovadacasepoate.blogspot.ro

“Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine”

 

Coordonator de proiect,

Gabriela Otelita –Asociatia Sindrom Down Bacau, tel 0722514203

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s